Efter att du blivit klar med din utbildning måste du hitta ett eller flera jobb för att du ska kunna ansöka om permanent uppehållstillstånd (PUT) och få stanna i Sverige.
Din anställning/dina anställningar måste uppfylla vissa krav. På den här sidan kommer vi gå igenom mer vad de här kraven betyder.
Men! Kom ihåg att även om din anställning uppfyller de här kraven måste du också tjäna tillräckligt mycket pengar för att du ska kunna leva på din lön. Det kallas försörjningskravet, läs mer om försörjningskravet här.
Det Migrationsverket menar med anställningsvillkor är framför allt din lön och de försäkringar som din arbetsgivare tecknat för dig.
För att Migrationsverket ska godkänna din anställning får din lön och försäkringar inte vara sämre än kollektivavtal eller praxis i branschen. Om det finns kollektivavtal på din arbetsplats kommer Migrationsverket som regel godkänna dina anställningsvillkor.
Du behöver alltså veta om det finns kollektivavtal eller inte på din arbetsplats. Det kan du fråga din chef om.
Kom ihåg! Du måste också tjäna tillräckligt mycket pengar varje månad för att kunna försörja dig, det kallas försörjningskrav. Läs mer om försörjningskravet här
Om din arbetsgivare inte har tecknat ett kollektivavtal, så gäller det här för dig.
Din lön får inte vara lägre än lönen i kollektivavtalet som gäller för ditt yrke/din bransch.
Om du är osäker på om din lön är tillräckligt hög kan du kontakta facket och fråga om din lön. Är du osäker på vilket fackförbund du ska kontakta går det ringa LO och fråga (020-56 00 56).
Är du anställd i ett yrke där det brukar betalas tillägg för obekväma arbetstider (t.ex. restaurangbranschen)? Arbetar du också kvällar, helger eller nätter?
Då ska du få Ob-tillägg. Det betyder att du ska få lite mer betalt per timme på kvällar, helger och nätter. Om du inte får det finns en risk att Migrationsverket avslår din ansökan på grund av att dina anställningsvillkor är sämre än kollektivavtal/praxis.
När du ska ansöka om PUT måste facket ha fått möjlighet att yttra sig över din anställning. Det betyder att facket ska säga om din lön, försäkringar och villkor är samma som i kollektivavtalet eller inte. Det här gäller både om det finns eller inte finns kollektivavtal på din arbetsplats. Alla som ansöker om permanent uppehållstillstånd måste alltså be om ett yttrande från facket.
För att få ett yttrande behöver du veta vilket fackförbund du ska kontakta. Fråga din chef eller en arbetskamrat om du är osäker. Du kan också kontakta LO på telefon 020-56 00 56 och fråga vilket fackförbund som du ska kontakta.
I vissa fall kan facket skriva t.ex. att dina anställningsvillkor är sämre för att det saknas kollektivavtal eller att de inte kan garantera dina arbetsvillkor för att det saknas kollektivavtal.
Migrationsverket ställer inte ett krav på att din arbetsgivare måste ha kollektivavtal. Om din anställning har samma villkor, framförallt lön, som i kollektivavtalet så kan du beviljas PUT även om det saknas kollektivavtal.
Det är då extra viktigt att du är säker på att din lön, försäkringar och villkor verkligen är samma som i kollektivavtalet.
Skicka ditt anställningsavtal och Migrationsverkets blankett 224011 till fackförbundet. Om det finns en facklig kontaktperson på din arbetsplats kan du kontakta hen för hjälp, annars kan du ringa eller mejla ditt fackförbund och fråga om råd.
Ladda ner blanketten här
Vissa fackförbund vill inte yttra sig i de här ärendena. Om ditt fackförbund inte vill göra det, är det bra om du kan få ett intyg eller ett skriftligt svar från dem som visar att du försökt få ett yttrande. Skicka sedan med det till Migrationsverket. Fackförbundet ska få en chans att yttra sig, men det är inget krav att de måste yttra sig när du ansöker om PUT.
Men! Om du inte får ett yttrande över din anställning är det extra viktigt att du är säker på att din lön och försäkringar inte är sämre än i kollektivavtalet.
Om du är medlem i ett fackförbund kan du kontakta det och fråga om din lön är samma som i kollektivavtalet.
Migrationsverket ställer krav på hur lång ("varaktig") din anställning ska vara. Enligt Migrationsverkets tolkning av lagen måste din anställning vara tillsvidare (fast anställning) eller minst två år.
Om du inte har en fast anställning måste den vara minst två år från den dag Migrationsverket fattar beslut i ditt ärende. Det innebär att om din anställning är exakt två år när du skickar in din ansökan om permanent uppehållstillstånd tycker Migrationsverket att anställningen är för kort när de senare fattar beslut i ditt ärende.
Eftersom det ofta kan ta lång tid innan Migrationsverket fattar beslut, kan det därför vara bra om din anställning är åtminstone 2 år och tre till sex månader extra. Då har du marginal om det tar långt tid att handlägga ditt ärende.
Du kan också skriva/mejla till Migrationsverket och be om att få möjlighet att inkomma med ett nytt anställningsavtal innan de fattar beslut i ditt ärende.
Migrationsverket har sagt att det i vissa fall kan vara möjligt att få permanent uppehållstillstånd för en provanställning. Det måste då vara tydligt i ditt anställningsavtal att provanställningen kommer att övergå i en tillsvidareanställning.
Dessutom kan du behöva be din arbetsgivare att på något sätt intyga till Migrationsverket att din anställning kommer att övergå i en tillsvidareanställning.
Det går alltså inte att på förhand veta om en provanställning kommer att godkännas.
En timanställning utan en garanterad månadslön eller garanterade timmar varje månad kan inte ge dig permanent uppehållstillstånd. En sådan anställning uppfyller inte kravet på varaktighet.
Det finns inget krav på att du måste arbeta heltid. Det är alltså okej att arbeta deltid, så länge du har en garanterad månadslön eller garanterat antal timmar i månaden.
Men! Kom ihåg att du måste få tillräckligt med lön varje månad för att du ska klara av försörjningskravet, läs mer om det innebär här.
En av de viktigaste sakerna när du ansöker om permanent uppehållstillstånd är att din anställning är anmäld till Skatteverket.
När du blir anställd ska din arbetsgivare anmäla din anställning till Skatteverket på blankett SKV 1160. Det ska din arbetsgivare göra senast den 12:e i månaden efter du påbörjade anställningen.
Din anställning måste annars vara anmäld absolut senast dagen innan Migrationsverket fattar beslut i ditt ärende om permanent uppehållstillstånd.
Om din anställning inte är anmäld till Skatteverket innan Migrationsverket fattar beslut i ditt ärende, kan du inte beviljas permanent uppehållstillstånd för den anställningen.
Eftersom det här är så viktigt, kan det vara bra att påminna din chef om den här anmälan.
Det kan vara bra att dubbelkolla med Skatteverket att din anställning faktiskt är anmäld på rätt sätt innan du skickar in din ansökan. Det gör du enklast genom att ringa Skatteverket eller besöka deras servicekontor där du bor.
Be också om en skriftlig bekräftelse på anmälan för säkerhets skull. Skatteverket brukar skicka en kopia till din folkbokföringsadress.
Nej. För att du ska kunna beviljas permanent uppehållstillstånd räcker det inte att din arbetsgivare betalar skatt för dig eller givit information om dig på något annat sätt till Skatteverket.
Anmälan måste vara gjord på blanketten SKV 1160 senast dagen innan Migrationsverket fattar beslut.
En subventionerad anställning betyder att någon annan än din arbetsgivare betalar hela eller delar av din lön. Det finns till exempel anställningar där Arbetsförmedlingen eller Försäkringskassan betalar en del av din lön.
Om din anställning är subventionerad på det här sättet när du ansöker, kan du inte beviljas permanent uppehållstillstånd för den anställningen. Det är alltså viktigt att du frågar din arbetsgivare om din anställning är subventionerad eller inte.
Det är inget problem att din anställning är subventionerad innan du har skickat in din ansökan om permanent uppehållstillstånd. Men du måste se till att den inte längre är subventionerad när du skickar in din ansökan om permanent uppehållstillstånd.
Migrationsverket kommer att kolla med Arbetsförmedlingen om din arbetsgivare får några subventioner (bidrag) för din anställning.
Det är när Migrationsverket (eller domstolen) ska ta beslut i ditt ärende som du måste ha ett arbete som uppfyller de krav vi gått igenom här ovanför. Enligt lagen måste du alltså inte uppfylla alla villkor direkt när du skickar in din ansökan ansökan om permanent uppehållstillstånd, så länge du gör det när beslutet fattas i ditt ärende. Men din ansökan måste ha inkommit innan ditt tidigare uppehållstillstånd löpt ut.
Det här betyder att om du hittar ett jobb efter ditt uppehållstillstånd gått ut, men innan Migrationsverket fattat beslut ska du fortfarande kunna beviljas permanent uppehållstillstånd, om du då uppfyller alla villkor.
Samma sak gäller om du får avslag av Migrationsverket på din ansökan om permanent uppehållstillstånd och du efter ett överklagande lyckas hitta ett jobb under tiden du väntar på att domstolen ska avgöra ditt ärende.
Du måste alltid skicka in din ansökan om förlängning/permanent uppehållstillstånd så att Migrationsverket har fått den innan ditt nuvarande uppehållstillstånd löper ut. Du kan tidigast ansöka två månader innan ditt nuvarande uppehållstillstånd går ut.
OBS! Skickar du in din ansökan för sent har du inte rätt att jobba medan du väntar på beslut.
Om du inte har alla dokument som krävs för att beviljas permanent uppehållstillstånd när ditt uppehållstillstånd håller på att gå ut, kan du skicka in de dokument du har till Migrationsverket.
Då kan kan du ansöka genom att fylla i Migrationsverkets blanketter som du antingen postar eller mailar till Migrationsverket (migrationsverket@migrationsverket.se). Om du postar din ansökan behöver du kolla med Migrationsverket att dina papper har kommit fram efter att du skickat dem.
Kom ihåg att spara kopior och bekräftelse på att din ansökan är mottagen.
Nu har vi gått igenom det som du behöver veta för att din anställning ska uppfylla alla krav.
Här är en checklista med de saker vi gått igenom ovan.