För att du som har haft uppehållstillstånd enligt gymnasielagen ska kunna beviljas permanent uppehållstillstånd måste du först ha fullföljt en gymnasial utbildning. Är du över 25 år finns inte det kravet längre.
På den här sidan kommer vi att gå igenom vilka krav gymnasielagen ställer på din utbildning för att du ska kunna ha kvar ditt uppehållstillstånd och sedan kunna ansöka om permanent uppehållstillstånd när du har ett jobb.
Här kan du se vilka utbildningar som är godkända för att kunna ansöka om PUT enligt gymnasielagen:
Inom gymnasieskolan kan nationella program (både högskoleförberedande och yrkesutbildningar) ge uppehållstillstånd enligt gymnasielagen.
Även introduktionsprogram omfattas men vilka regler som gäller beror på vilken typ av introduktionsprogram du studerar på.
Utbildningar vars syfte är att underlätta etablering på arbetsmarknaden (alltså att du ska kunna få ett jobb direkt efter utbildningen) omfattas. Sådana utbildningar brukar var olika typer av yrkesintroduktion. Om du studerar på någon av dessa är det viktigt att du kollar med din skola att syftet är etablering på arbetsmarknaden.
Språkintroduktion, eller annat introduktionsprogram där syftet inte är etablering på arbetsmarknaden, kan ge dig uppehållstillstånd men bara i högst 26 månader (dvs. 13 plus 13 månader). Efter det måste du gå vidare och fullfölja någon annan av utbildningarna som omfattas av gymnasielagen för att kunna beviljas permanent uppehållstillstånd. Då kan alltså inte beviljas PUT direkt efter avslutad språkintroduktion.
På Komvux kan följande utbildningar ge dig rätt till uppehållstillstånd enligt gymnasielagen:
Utbildning på gymnasial nivå motsvarande nationellt program.
Det innebär att du ska läsa mot en gymnasieexamen fast på Komvux istället för på en gymnasieskola. Det krävs att du läser mer än bara några enstaka kurser på gymnasial nivå på Komvux. Du behöver ha en planering för en hel gymnasieexamen, vilket innebär att du ska läsa 2400 poäng med vissa obligatoriska kurser.
Läs mer om vad som krävs för gymnasieexamen på Komvux
I gymnasielagen nämns sammanhållna yrkesutbildningar på Komvux. Det är i princip alla yrkesprogram på gymnasial nivå på Komvux. Skolverkets så kallade nationella yrkespaket är exempel på sådana utbildningar även om de kan se ut på olika sätt i olika kommuner. Det viktiga att ha koll på är att det ska gymnasiala yrkeskurser, att det ingår praktik och att utbildningen söks via Komvux i din kommun.
Dessa utbildningar kan kombineras med kurser på grundläggande nivå t.ex. svenska som andraspråk eller SFI. Men om för stor del av utbildningen är på grundläggande nivå, finns en risk att Migrationsverket och domstolen inte accepterar utbildningen.
På Folkhögskolan är det bara en typ av utbildning som omfattas om gymnasielagen - allmän kurs på gymnasienivå. Detta innebär att yrkesutbildningar eller utbildningar på blandad- eller grundnivå på en folkhögskola inte kan ge uppehållstillstånd enligt gymnasielagen.
Det bör vara tydligt i din studieplan vilka kurser som ingår i din utbildning, vilken nivå de är på och hur länge du ska studera. Du bör minst läsa kurserna som krävs för grundläggande behörighet till yrkeshögskolan:
Du som beviljats uppehållstillstånd enligt gymnasielagen måste först ”fullfölja” någon av de utbildningarna som vi gått igenom ovan innan du kunna ansöka om permanent uppehållstillstånd.
När är en utbildning är ”fullföljd” (klar) enligt gymnasielagen beror på vilken utbildning och var du studerar.
Nedan finns information om vad som gäller för de olika utbildningarna som omfattas av gymnasielagen.
Nationella program är fullföljda om du tagit gymnasieexamen eller om du fått ett så kallat studiebevis, som visar att du läst minst 2500 gymnasiepoäng. Ett studiebevis kan du få även om du inte hade tillräckligt många godkända betyg för gymnasieexamen.
Enligt gymnasielagen finns det alltså inte något krav på godkända betyg för den som studerat på ett nationellt program i en gymnasieskola. Men tänk på att andra regler gäller för andra program och utbildningsformer (se mer om det här nedanför).
Det är bara introduktionsprogram vars syfte är att underlätta etablering på arbetsmarknaden (alltså att du ska kunna få ett jobb direkt efter utbildningen) som kan räknas som fullföljda utbildningar enligt gymnasielagen.
Det handlar framför allt om olika typer av yrkesintroduktion. Det finns inga tydliga svar i gymnasielagen på när den här typen av utbildningar är fullföljda. Det enda som finns skrivet om detta är att den ”individuella studieplanen avgörande för när en sådan utbildning kan anses vara fullföljd”.
Om du fått godkänt betyg i alla ämnen i din studieplan borde du räkna med att du har fullföljt din utbildning.
Om du däremot inte har godkänt i ett eller flera ämnen är det svårt att veta på förhand om Migrationsverket eller domstolen kommer att tycka att du är klar med din utbildning eller inte.
Språkintroduktion, eller annat introduktionsprogram där syftet inte är etablering på arbetsmarknaden räknas inte som fullföljda utbildningar. För att kunna ansöka om permanent uppehållstillstånd måste du gå vidare och fullfölja någon annan av utbildningarna som omfattas av gymnasielagen.
Du kan alltså inte beviljas PUT direkt efter avslutad språkintroduktion eller annat introduktionsprogram som syftar till att ge dig behörighet till nationellt program.
För att vara fullföljd krävs ett examensbevis om minst 2 400 poäng. Vad som krävs för att du ska få ett examensbevis beror på om du läser ett yrkesförberedande program eller ett högskoleförberedande program. Fråga en studievägledare på din skola eller läs mer här.
Det finns inga tydliga svar i gymnasielagen när den här typen av utbildningar är fullföljda. Det är den individuella studieplanen som är avgörande för när en sådan utbildning är fullföljd.
Om du fått godkänt betyg i alla ämnen i din studieplan borde du kunna räkna med att du har fullföljt din utbildning.
Om du däremot inte har godkänt i ett eller flera ämnen är det svårt att veta på förhand om Migrationsverket eller domstolen kommer att tycka att du är klar med din utbildning eller inte.
På Folkhögskolan är det bara en typ av utbildning som omfattas om gymnasielagen - allmän kurs på gymnasienivå.
För att en utbildning på allmän kurs ska vara fullföljd krävs att du har ett intyg om grundläggande omfattningskrav motsvarande tre år på gymnasieskola.
Stadsmissionens jurister tolkar lagen som att du även behöver ha uppfyllt grundläggande behörighet till minst yrkeshögskola genom att ha kunskaper motsvarande minst: